4.9 C
Mitrovice
E mërkurë, 30 Nëntor, 2022
spot_imgspot_img

Ku investojnë më së shumti kosovarët

spot_img

Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar të dhëna për statistikat e investimeve në ndërmarrje për vitin 2020.

ASK-ja ka zhvilluar Anketën për Statistikat e Investimeve në ndërmarrje në territorin e Republikës së Kosovës.

Kryesisht anketa është zhvilluar në ndërmarrjet qe kanë deklaruar blerje investive në shumë vjetore mbi 50 mije Euro.

Sipas rezultateve, investimet në ndërtim (ndërtesa dhe struktura të tjera ndërtimore) zënë peshën kryesore me 77.25% të investimeve, në kuadrin e investimeve totale të ndërmarrjeve të përfshira në anketë. Investimet e tjera, që zënë një peshë të konsiderueshme janë ato në: makineri dhe pajisje me 18.19%; investimet me një peshë më të vogël janë në produktet e pronësisë intelektuale 0.89%; në investimet biologjike të kultivuara dhe serat në bujqësi me 0.3%; si dhe investimet në asete të prekshme (jo të prodhuara) me 3.35%.


Sipas madhësisë se ndërmarrjeve: 15.65% e investimeve janë realizuar nga ndërmarrjet mikro (1-9 punëtorë); 35.83% në ndërmarrjet e vogla (10-49 punëtorë); 40.98% në ndërmarrjet e mesme (50-249 punëtorë); dhe 7.54% në ndërmarrjet e mëdha (250 e mbi punëtorë).

Sipas rezultateve, ndërmarrjet në: Rajonin e Mitrovicës kanë rezultuar me përqindjen më të lartë të investimeve (27.25%); Rajonin e Prishtinës (25.77%); Rajonin e Prizrenit (25.62%); Rajonin i Ferizajt (8.71%); Rajonin e Gjakovës (6.28%); Rajonin e Pejës (5.29%) dhe Rajonin e Gjilanit (1.08%).

Sipas burimit të fondeve për investime, rezultatet tregojnë se: 57.38% të vlerës së investimeve ndërmarrjet i kane realizuar nga fondet e veta; 22.27% nga kreditë bankare vendore; 11.40% nga kreditoret e huaj; 2.64 % nga bashkë-investitorët vendorë; dhe 1.88% nga bashkë-investitorët e jashtëm. Ndërkaq, burimet e tjera zënë një peshë më të vogël.

OP/ED

Kurti nuk do debat por bindje – nuk do garë por nënshtrim!

Kurti po e orienton tërë kapacitetin e tij të...

Letër drejtuar pasuesve të Pandeli Sotirit dhe Mati Logorecit

Shkruan: Atdhe Gjoci Lëmoshë është kur lypë pa dhënë gjë...

Mbreti i ri i Britanisë së Madhe është i lidhur ngushtë me islamin

Mbreti Charles III do të na befasojë. Burri, familja...

Artikujt e fundit

Pas vendimit të sotëm, vizat pritet të hiqen më 1 janar 2024 (VIDEO)

Ambasadorët e vendeve anëtare të Bashkimit Evropian u pajtuan...

Caktohen anëtarët e Trupit Gjykues në rastin e krerëve të UÇK-së

Është caktuar Trupi Gjykues që do të trajtojë rastin...

Asociacioni si kusht i Kosovës dhe Serbisë për bisedime të mëtejme?

Asociacioni që përfundoi në deklaratën e Josep Borell kur...

Këto vende të Mitrovicës s’do të kenë rrymë gati 9 orë

Disa vende të rajonit të Mitrovicës nuk do të...

Nesër qyteti i Mitrovicës pasurohet me diçka të re!

Gjatë vitit 2022 HEB'S ka hapur një mori pikash...

Pas vendimit të sotëm, vizat pritet të hiqen më 1 janar 2024 (VIDEO)

Ambasadorët e vendeve anëtare të Bashkimit Evropian u pajtuan të mërkurën për t’i dhënë mandatin Këshillit Evropian të negociojë procesin e liberalizimit të vizave...

Caktohen anëtarët e Trupit Gjykues në rastin e krerëve të UÇK-së

Është caktuar Trupi Gjykues që do të trajtojë rastin e krerëve të Ushtrisë Çlirimtare në Hagë, Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit e Jakup...

Asociacioni si kusht i Kosovës dhe Serbisë për bisedime të mëtejme?

Asociacioni që përfundoi në deklaratën e Josep Borell kur Kosova e Serbia u dakorduan për targat dhe zbatimin e marrëveshjeve të kaluara, mund të...